Reply by Authors: Mean Platelet Volume May Have No Importance in Patients with Chronic Obstructive Pulmonary Diseases
Abstract views: 33 / PDF downloads: 29
Abstract
Reply: From the authors
Sayın Editör;
Yazarlara “Kronik obstrüktif akciğer hastalığı olan bireylerde ortalama trombosit hacminin önemi” başlıklı makalemize göstermiş oldukları ilgi ve yorumları nedeniyle teşekkür ederiz.
Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) önemli bir halk sağlığı sorunu olup yoğun sistemik inflamasyonla ilişkilidir (1). İnflamasyonla ilişkili hastalıklarda ortalama trombosit hacmi (MPV) ile ilgili farklı sonuçlar saptanmıştır. MPV trombosit reaktivite göstergesi olarak değerlendirilmiş, büyük trombosit hacmi yüksek aktivite ile ilişkilendirilmiştir. Büyük hacimli trombositlerde yoğun miktarda granül bulunduğu, tromboksan A2, serotonin, beta-tromboglobulin ve ADP gibi protrombotik ve vazoaktif maddelerin üretiminin daha fazla olduğu bilinmektedir. Ayrıca MPV’nin kısalmış kanama zamanı ile ilişkili olduğu raporlanmıştır (2, 3). Diğer yandan MPV’nin trombosit fosfolipit içeriği, poliansatüre yağ asit kompozisyonu ve glikoprotein IIb-IIIa reseptör sayıları ile ters yönde korelasyon gösterdiği bildirilmiştir (4, 5).
Wang ve ark.nın KOAH alevlenmeleri üzerinde yaptıkları bir çalışmada (6) alevlenme döneminde MPV değerlerinin azaldığı saptanırken benzer bir çalışmada Erden ve ark. ise arttığını saptamışlardır(7). Yine Ulaşlı ve ark.da KOAH alevlenmelerinde MPV değerlerinin düştüğünü saptamışlardır (8). 368 hastanın dahil edildiği prospektif bir çalışmada HIV ile enfekte kadın hastalarda MPV değerlerinin kontrollere göre daha düşük olduğu rapor edilmiştir(9). MPV değerlerinin farklı sonuçlanması kan değerlerinin çalışılma zamanına bağlı olabilmekle beraber kan örnekleri alınırken antikoagülan olarak etilen diamin tetra asetik asit (EDTA) kullanılması durumunda trombositlerde zamanla şişme olabileceği, ancak kan örneklerinin sitratlı tüplere alınması halinde bu durumun görülmeyeceği belirtilmiştir(10). Ölçümlerin kan örneklerinin alımından sonraki ilk bir saat içerisinde yapılması durumunda ise MPV değerlerinin antikoagülan olarak EDTA veya sitrat kullanılmasından etkilenmediği de belirtilmektedir (10, 11). Kliniğimizde MPV değerleri kan alındıktan sonra 35-50 dakika içinde empedans yöntemi ile çalışılmaktadır(Cihaz markası: CELL-DYN 3700, Abbott, ABD). Günlük pratikte çoğu değerlendirme ilk 1-2 saat içinde yapıldığından farklı sonuçların bu duruma bağlanamayacağı kanaatindeyiz. Günümüzde akciğerlerin dışına taşan sistemik inflamasyonla ilişkili olduğu bilinen KOAH’ın (1) inflamasyonun ağırlığına bağlı olarak MPV’yi etkilemesi muhtemeldir. Göz önünde bulundurulması gereken bir başka konuda da KOAH’ın dört evresinin olduğu, birinci evredeki enflamasyon yükü ile dördüncü evrede olan enflamasyon yükünün aynı olmayacağı, bu durumun kliniğe yansıması olabileceği gibi laboratuvara da yansıyabileceğidir.
Çalışmamızda kliniğimizce KOAH tanısı ile takip edilen ancak çalışılan parametreleri etkileyebilecek eşlik eden başka hastalığı bulunmayan hastalar ile sigara içen ve içmeyen sağlıklı bireyler değerlendirilmiştir. Çalışmanın retrospektif olması ve KOAH evrelemesi yapılamamış olması gibi kısıtlılıklar olmakla beraber, hasta ve kontrol sayılarının değerlendirme yapabilecek sayıda olması, kontrol grupları olarak hiç sigara içmemiş sağlıklı bireyler ile sigara içmekte olan yani KOAH gelişme riski olan ancak mevcut haliyle sağlıklı bireylerin dahil edilmiş olması elde ettiğimiz bulguların klinik sonuçlara yansıyacağını düşündürmektedir. Ancak konunun prospektif çalışmalarla incelenmesi gerektiği kanısındayız.
Metrics
References
Barnes PJ and Celli BR. Systemic manifestations and comorbidities of COPD. Eur Respir J 2009; 33(5): 1165-1185.
Cesari F, Marcucci R, Caporale R, Paniccia R, Romano E, Gensini GF et all. Relationship between high platelet turnover and platelet function in high-risk patients with coronary artery disease on dual antiplatelet therapy. Thrombosıs and Haemostasıs-Stuttgart2008; 99(5): 930.
Martin JF, Trowbridge EA, Salmon G, Plumb J. The biological significance of platelet volume: its relationship to bleeding time, platelet thromboxane B2 production and megakaryocyte nuclear DNA concentration. Thromb Res 1983; 32(5): 443-460.
Yakushkin VV, Zyuryaev IT, Khaspekova SG, Sirotkina OV, Ruda MY, Mazurov AV. Glycoprotein IIb-IIIa content and platelet aggregation in healthy volunteers and patients with acute coronary syndrome. Platelets 2011; 22(4): 243-251.
Li D, Turner A, Sinclair AJ. Relationship between platelet phospholipid FA and mean platelet volume in healthy men. Lipids 2002; 37(9): 901-906.
Wang Rt, Li JY, Cao Zg, Li Y. Mean platelet volume is decreased during an acute exacerbation of chronic obstructive pulmonary disease. Respirology 2013; 18(8): 1244-1248.
Erden EŞ, Dokuyucu R, Demirköse M, Yengil E, Sefil F, Bilgiç HK. ve ark. Kronik obstrüktif akciğer hastalığının akut alevlenme ve stabil dönemlerinde ortalama trombosit hacminin incelenmesi. JCEI 2013: 4(4): 483-487.
Ulasli SS OB, Yilmaz EB, Ulubay G. Mean platelet volume as an inflammatory marker in acute exacerbation of chronic obstructive pulmonary disease. Pol Arch Med Wewn 2012; 122(6): 284-290.
Qadri S, Holman S, Dehovitz J, Crystal H, Minkoff H, Lazar JM. Mean platelet volume is decreased in HIV-infected women. HIV Med 2013; 14(9): 549-555.
Dastjerdi MS, Emami T, Najafian A, Amini M. Mean platelet volume measurement, EDTA or citrate? Hematology 2006; 11(5): 317-319.
Vizioli L, Muscari S, Muscari A. The relationship of mean platelet volume with the risk and prognosis of cardiovascular diseases. Int J Clin Pract 2009; 63(10): 1509- 1515.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 European Journal of Therapeutics
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
The content of this journal is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.